توفیق علاوی به یک روزنامه انگلیسی گفته است که سفیر آمریکا در یک دیداری خصوصی برنامه این کشور برای خروج از عراق را مطرح کرد، اما ایران با این پیشنهاد مخالفت کرد.
روزنامه انگلیسی «ایندیپندنت» در گزارشی به نقل از محمد توفیق علاوی، یکی از نخست وزیران ناکام عراق در ماههای گذشته، نوشت که آمریکا طرحی برای خروج از عراق طی دو سال آینده دارد.
اول فوریه گذشته، علاوی از سوی برهم صالح، رئیس جمهور، موظف شد تا برای پایان دادن به خلا، قدرت ناشی از کناره گیری عادل عبدالمهدی پایان دهد. اواسط فوریه علاوی دیداری مهم با «متیو توئلر»، سفیر آمریکا در بغداد، و دیگر دیپلماتهای آمریکایی داشت و در جریان این دیدار درباره آینده ائتلاف بین المللی ضدداعش به رهبری آمریکا صحبت شد.
به گفته علاوی، دیپلماتهای آمریکایی به او گفتند که زیر «فشار سنگینی» برای خارج کردن نیروهایشان از عراق قرار دارند و طی دو سال آینده این کشور را ترک خواهند کرد. بلافاصله پس از این اظهارات، علاوی از آمریکاییها خواست تا پیشنهاد خود را به عنوان یک توافقنامه رسمی بین دو کشور مکتوب کنند.
مقامات آمریکایی با اصل موضوع موافق بودند، اما تمایل داشتند در ابتدا دریابند که موضع ایران چیست. چند روز بعد و در جریان دیداری دیگر میان علاوی با ایرج مسجدی، سفیر ایران در عراق، و دیگر مقامات ایرانی، پیشنهاد آمریکا از سوی ایرانیها رد شد. به گفته علاوی مقامات ایرانی اظهار داشتند که پارلمان عراق به خروج آمریکا رای داده است «بنابراین، باید همین حالا بروند.»
علاوی پس از آنکه نتوانست در مهلت یک ماهه قانونی کابینه اش را تشکیل دهد، کنار گذاشته شد.
خبرنگار ایندیپندنت میگوید علاوی به او گفته است که ایران مدتها است از بحثهای داغ درون دولت ترامپ درباره وضعیت نیروهای آمریکایی در عراق، و همچنین از تفاوت میان اظهارات اسپر و مشاورانش در پنتاگون با واقعیت آگاه است.
برخی کارشناسان بر این باورند که کردها و عربهای اهل سنت عراق تمایلی به خروج نیروهای آمریکایی از این کشور ندارند. علاوی در این رابطه به خبرنگار ایندیپندنت گفت: «من احساس میکنم کردها کاملا آماده اند تا در صورتی که نیروهای آمریکایی از سوی دولت مرکزی در بغداد مجبور به خروج شدند، پایگاههای جایگزین را در اختیار آنها قرار دهند.»
به باور علاوی این مسئله به معنای از هم گسیختگی سیاسی در عراق خواهد بود.
این رسانه انگلیسی نوشته است تشدید اختلافها میان نیروهای آمریکایی و شبه نظامیان حشد الشعبی در عراق موجب شده است تا آمریکاییها با دو گزینه مواجه شوند: یک جنگ تمام عیار یا خروج سریع. اما سفیر آمریکا به علاوی گفته است که «ما برنامهای نداریم که تا ابد اینجا بمانیم.»
به این ترتیب به نظر میرسد پس از ترور سردار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، توسط آمریکا و تاکید ایران بر خروج نیروهای آمریکایی از منطقه به عنوان انتقام خون او، این موفقیت اکنون دست یافتنیتر از گذشته است.
ایندیپندنت نوشته است که وزارت خارجه آمریکا از اظهارنظر درباره «مباحث دیپلماتیک خصوصی» خودداری کرده است. سفیر ایران در لندن و سخنگوی وزارت خارجه ایران هم حاضر نشده اند درباره این موضوع نظر بدهند.